Familieopstellingen

In een familie heeft elk familielid zijn eigen plek en is iedereen even belangrijk. Als er een plek mist of als iemand niet voor vol wordt aangezien raakt het hele familie systeem uit balans en dit heeft effect op alle leden van de familie.

Voorbeelden van plekken die missen zijn: Vroeg gestorvenen, invaliden, uitgestotenen, vroegere partners, onechtelijke of verzwegen kinderen.

Om het systeem weer in balans te krijgen gaan mensen (kinderen) rollen en/of leed op zich nemen die niet van hen zijn.

Door het teruggeven van die rol of dat leed aan diegene bij wie het eigenlijk hoort en door de missende personen hun plek te geven en te eren, kunnen deze mensen (kinderen) eindelijk hun eigen plek innemen in het systeem. Hierdoor kan er heling plaatsvinden.

In een familieopstelling kiezen we representanten voor onze familieleden. Deze representanten laten ons zien hoe de verhoudingen in de familie zijn en ze voelen wat er in de familieleden die ze representeren afspeelt.

Het is een wonder te zien en voelen hoe representanten de persoon worden voor wie ze staan. Volgens Bert Hellinger (de grondlegger van familieopstellingen) komen we in contact met een ‘wetend veld’ of ‘collectief bewustzijn’.

Als je een opstelling van je eigen systeem zou willen neerzetten is het aan te raden eerst onderzoek te doen in je familie naar missende personen en extreme gebeurtenissen.

Ik ben opgeleid tot familieopsteller bij het Aumm instituut. Maandelijks organiseer ik familieopstellingen avonden. Tijdens deze drie uur durende avonden zetten we twee opstellingen neer. Soms organiseer ik een hele dag waarin we 3 of 4 opstellingen neerzetten met een lunch pauze en meditatie tussendoor.

Je kan bij mij ook terecht voor één op één familieopstellingen ‘live’ in de sessieruimte van Wajid of online via zoom.

Familieopstellingen zijn via zoom heel goed mogelijk. Ik maak gebruik van poppetjes van de familieleden zoals op onderstaand voorbeeld. Ik voel in op de plekken van  de  familieleden en jij op jou plek.

Heel bijzonder hoe goed invoelen op een familielid gaat vanuit mijn eigen huiskamer.