Mantra

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is engelse-vlag.png
English below

Een andere techniek om yoga (verbinding) te verwezenlijken is een mantra herhalen. In India is een mantra een heilige tekst met speciale klanken maar een mantra kan ook iets zijn waar je blij van wordt of dankbaar voor bent. Als je dat zinnetje of dat woord blijft herhalen in je hoofd richt je de geest op het positieve waardoor je je niet bezig hoeft te houden met allerlei verleidingen en negatieve gedachten. Door een mantra te herhalen richt je je aandacht naar binnen en wordt je je meer bewust van wat er in jou leeft.

Mantra’s kun je ook zingen dan noemen we het mantrazingen, kirtan, chanting, of bhakti yoga.

Dit is devotioneel zingen. Dat betekent dat je je aandacht richt op dat waar jij dankbaar voor bent. Devotie betekent overgave. In dit devotionele zingen geef je je als het ware over aan het hogere, wat dat ook voor jou moge zijn: God, Moeder Aarde, je lichaam, Jou oorspronkelijke zijn, de natuur, het al, noem maar op. Het zingen over of voor dat wat jou voedt maakt je blij en je beland automatisch in je hart. Hardheid en controle smelten en er ontstaat op een hele simpele manier yoga. Niet alleen verbinding tussen jou lichaam en geest maar je voelt ook de verbinding met alles en iedereen om je heen.

Dit zingen reinigt je op alle mogelijke manieren. Bovendien hebben de klanken van de mantra’s een helende werking. Volgens ‘Moeder Amma’ is het zingen van mantra’s de snelste en simpelste manier om in meditatie te komen in deze hectische tijd (Kali Yuga)

Toen ik in 2000 naar India vertrok voor het spirituele leven kreeg ik een persoonlijke mantra en maakte ik kennis met het mantrazingen. In de verschillende spirituele leefgemeenschappen waar ik verbleef zongen ze en soms dansten ze er ook bij. Ik werd hier zo door geraakt dat ik harmonium en gitaar ben gaan spelen om mezelf te kunnen begeleiden bij het zingen van mantra’s. Al gauw organiseerde ik mantrazingen bij mij thuis en op verschillende andere locaties. De laatste jaren organiseer ik af een toe meditatie en mantrazingen. Hou de agenda in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is engelse-vlag.png