meditatieve yoga

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is engelse-vlag.png
English below

Yoga komt van het Sanskriet woord ’Yuj’ dat ‘verbinding’ betekent; verbinding tussen lichaam en geest. Het beoefenen van houdingen (asana’s) is één van de technieken die ons kunnen helpen deze verbinding tot stand te brengen.

Deze vorm van yoga is heel meditatief vandaar de naam yoga meditatie.

De yogalessen die ik geef zijn naar binnen gericht. Gericht op het waarnemen van het lichaam en de geest. Leren herkennen van sensaties in het lichaam, gedachten, herinneringen en emoties die door bepaalde asana’s  opkomen, maakt ons bewust van automatische reacties en patronen en het effect van de asana’s. Hierdoor kunnen we onze fysieke grenzen leren herkennen en respecteren. Verder leren we automatische gedachtenpatronen herkennen. Zoals bijvoorbeeld jaloezie, concurrentie en zelfafkeuring. Allemaal patronen die ons geen goed doen maar door het gehaaste leven onbewust blijven. Wat we vooral leren in deze yogalessen is liefdevol en respectvol met ons lichaam, onze gevoelens/emoties en gedachten om te gaan waardoor er yoga kan ontstaan.

De yoga lessen gaan langzaam met ontspannen navoelen tussen elke asana. Ook de adem speelt een belangrijke rol in de yogales. Op het einde van de les is er een yoganidra (een geleide meditatie die je liggend ondergaat)

De yogalessen zijn zowel in groepsverband als privé mogelijk. Een privé yogales is afgestemd op jou lichaam & energie en wat jij nodig hebt.

Al vanaf mijn 18e  beoefen ik yoga. Ik heb veel verschillende yogatradities beoefend en mijn yogapapieren in 2004 in India behaalt bij ‘Sivananda Yoga Vedanta center’, Neyerdam.

Toen ik aan Emotioneel lichaamswerk (EML) begon en me meer bewust werd van mijn lichaam, en de strijd tussen mijn geest en mijn lichaam, ontdekte ik dat ik mezelf jarenlang in allerlei houdingen had gedwongen zonder te voelen wat het met me deed. Ik ontdekte dat de yogalessen de ‘strenge stem’ in mijzelf aanwakkerden. Ook ontdekte ik dat ik het altijd beter en mooier moest doen dan goed was voor mijn lichaam. Een aantal zeer hardnekkige patronen waarvan ik nu weet dat ze uit mijn vroegste jeugd stammen.

Door deze ervaringen en processen waar ik doorheen ben gegaan ben ik op een hele andere manier yogales gaan geven. Je kan wel zeggen dat mijn yogalessen zijn verweven met meditatie, EML, mindfulness, chi-kung en allerlei anderen technieken die ik in de loop der jaren heb geleerd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is engelse-vlag.png